Guldtackor - Investera i en guldtacka

Vill man ha fysiskt guld och inte köpa guldcertifikat så är det bästa sättet att köpa guldtackor. Lättast att hantera och förvara. Guldtackor finns i olika storlekar med allt från 1 gram upp till flera kilo. Men de vanligaste storlekarna är 5,10 respektive 100 gram tackor.Dagspriset för guldtackor och guld överlag kan ni lätt se här på vår sida. Och sen är det egentligen bara att ta det gånger antalet gram ni vill köpa guld för. När man pratar om guldtackor så kan det vara så att tackorna är lite dyrare än själva guldpriset. Det är pga att det alltid kostar att tillverka tackorna.

Hur och vart

Det finns flera köp och säljmöjligheter för guldtackor. Man kan antingen köpa privat via stora online sidor såsom Blocket och Tradera eller kan man köpa via företag som specialiserat sig på att sälja guld och guldtackor. Några utav dessa företag är bla Tavex, Guldcentralen, Liberty Silver. Dessa företag säljer både till privatpersoner men även företag. Det är inte säkert att alla företag säljer samma typ av guldtackor. Det viktiga att tänka på när man köper guld är att guldtackan bör vara förseglad i en förpackning och att det finns ett certificikat/äkthetsbevis där det unika serienumret finns. Självklart även att guldet ska vara i princip rent. Dvs 99.99 % eller högre renhet. Detta brukar stå präglat på guldtackorna.

Framförallt är det viktigt när man köper begagnade guldtackor (privat) att det finns med äkthetsintyg och egentligen att man låter guldet undersökas så man inte köper falska guldtackor. Vilket kan stå en dyrt.....

Olika guldtackor

Det finns ett par olika företag som antingen gräver upp guldet och präglar guldtackor eller bara präglar guldtackor. I Sverige så är Boliden ett av de mest kända företag som gräver guld och som präglar guldtackor. Men självklart finns det även andra företag som präglar guldtackor. Här kan ni läsa om ett par utav dessa som det handlas med mest i Sverige med.

Boliden guldtackor

Guldtackor från boliden
Här ser ni en bild på en Boliden guldtacka.

Boliden har i många år präglat både guld och silvertackor. Och det finns en hel del av deras tackor ute på den svenska marknaden. Inte så många som säljer nya boliden guld- och silvertackor men de finns där. Boliden AB kommer från Bolidengruvan som ligger just i Boliden. Förutom att ha gruvdrift där deras huvudmetaller är Koppar och Zink så framstället även Boliden AB bly, silver och självklart Guld. Förutom gruvdrift så har även Boliden smältning, raffinering samt återvinning av bla elektronikvaror.

Fortuna guldtackor

Fortuna guldtackor präglas av PAMP (Produits Artistique de Metaux Precieux). Framsidan på en sådan guldtacka har Lady Fortuna och på baksidan så hittar ni renheten och även serienumret på själva guldtackan. Detta är även en välkänd och populär guldtacka bland de som samlar på guldtackor.

Tänk på:
Investeringsguld är sedan 2000-01-01 befriat från mervärdesskatt/moms detta enligt 3 kap.10a § ML.